Wat is Shiatsu

Shiatsu is een manuele, holistische therapie, die zijn oorsprong vindt in de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Het basisprincipe is dat storingen van lichaam en geest zich eerst openbaren in het netwerk van meridianen waar de levensenergie doorheen stroomt. Shiatsu beÔnvloedt dit netwerk positief. Het heeft een harmoniserende werking op het centrale zenuwstelsel, waardoor het natuurlijk evenwicht zich hersteld.

Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk. Door middel van zachte druk met de duimen, handpalmen, elleboog of knie, nodig ik het lichaam uit tot zelfherstel. Daarnaast pas ik stretching en rotaties toe. Blokkades worden zo opgeheven en spanningen afgevoerd.

Shiatsu kan worden toegepast bij onder andere de volgende klachten:

  • Rugpijn
  • Nek- en schouderklachten
  • Hoofdpijn
  • Darmklachten
  • Overgangsklachten
  • Slaapproblemen
  • Stress, burnout en vermoeidheid

Shiatsu kent verschillende werkvormen, zelf behandel ik volgens Shiatsu Zen-style en Shiatsu Ryoho.

Shiatsu.jpg

Shiatsu Zen-style

Shiatsu Zen-style is een verfijning van de traditionele shiatsu. Er wordt niet puntgericht, maar meridiaangericht gewerkt. De oosterse achtergrond komt in de diagnose en behandeling sterker naar voren dan bij de Shiatsu Ryoho. De shiatsu Zen-style is gebaseerd op het meridianenstelsel, de 5-elementenleer en de oosterse filosofie.

Shiatsu Zen-style wordt gegeven op een Japanse matras, een futon genoemd en men ondergaat de behandeling gekleed.

De oude Zen-meester Shizuto Masunaga† ontdekte dat er naast de traditionele meridianen ook meridianen zijn die corresponderen met de psyche van de mens. Door bijvoorbeeld ziekte, stress, trauma, etc. kunnen er blokkades in de energiestroom ontstaan, waardoor de levensenergie niet goed meer kan stromen. Hierdoor kunnen zowel psychische als lichamelijke klachten ontstaan. Doordat er druk wordt uitgeoefend op de meridianen worden er blokkades opgeheven en gaat de levensenergie weer stromen, het lichaam komt, zowel geestelijk als lichamelijk meer in evenwicht.

Shiatsu verbetert dus de gezondheidstoestand als geheel, werkt rustgevend op het centrale zenuwstelsel, stimuleert het immuunsysteem en draagt bij tot een ontspannen, en bewuster leven. U voelt zich fitter en energieker.

Shiatsu Zen style.jpg

Shiatsu Ryoho

Shiatsu Ryoho is ontwikkeld door de Japanner Tokujiro Namikoshi. De therapie is gebaseerd op de Chinese geneeskunst, maar met de westerse kennis van anatomie en fysiologie.† Shiatsu Ryoho heeft een westerse wetenschappelijke benadering en bestaat uit druk geven met de duimen en vingers op reflexpunten die tsuboís worden genoemd.

Shiatsu Ryoho wordt uitgevoerd op een verstelbare massagetafel en de cliŽnt wordt op de blote huid behandeld. De behandeling op de reflexpunten heeft invloed op het autonome zenuwstelsel en het hormonale systeem. Er ontstaat zo een beter evenwicht in processen die zich in het lichaam afspelen. Pijn wordt verminderd of weggenomen en een te hoge spierspanning wordt opgeheven.

Shiatsu Ryoho.jpg

Trix Wijbenga | Dokkumerweg 3 | 9144 CK† Hantumhuizen
T: 0519 241503 | E: info@trixwijbenga.nl | I: www.trixwijbenga.nl

x